Meldcode maakt bewuster van huiselijk geweld

Een meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling maakt professionals bewuster. Ze voelen zich ook niet onder druk gezet, zoals Paul Frissen en Niels Karsten eerder veronderstelden. Maar voor echte veiligheid in gezinnen is meer nodig.

Door Katinka Lunnemann en Rianne Verwijs

Op deze site woedt al enige tijd een discussie over het verplicht toepassen van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling voor beroepskrachten. Wij mengen ons graag in deze discussie vanuit de resultaten van ons onderzoek naar de implicaties van de invoering van de Rotterdamse meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, die vanaf december 2007 is geïmplementeerd in de sectoren onderwijs, gezondheidszorg, jeugdzorg en welzijn (Verwijs et al, 2012).

Wat ons allereerst opvalt is dat een verplichte meldcode al snel wordt opgevat als een verplichting tot melden, zoals Paul Frissen en Niels Karsten in hun artikel. Zoals Marie Jose van Hoof  en Linda Vogtlander aangeven, is het juist de bedoeling van een meldcode dat men zorgvuldig afweegt en alleen tot melden overgaat als er geen andere manieren zijn om de veiligheid te vergroten. Een meldcode is geen meldplicht, maar een plicht tot het volgen van het stappenplan. De wet verplicht tot het invoeren van een meldcode, maar niet tot een verplichting tot melden. Het uiteindelijke doel van de meldcode is het verbeteren van de hulp aan slachtoffers en plegers van intrafamiliaal geweld en betere waarborging van veiligheid in gezinnen en relaties. De meldcode is daarbij een hulpmiddel: het biedt een route die gelopen kan worden als er een vermoeden is van huiselijk geweld of kindermishandeling. Melden bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) of het Advies- en Steunpunt Huiselijk Geweld (ASHG) kan noodzakelijk zijn om de onveiligheid te doorbreken, maar het melden is de laatste stap. De eerste stappen zijn beter signaleren, overleg met collega’s en in gesprek gaan met de cliënt. Bij signaleren gaat het om oordeelsvorming (wat is er aan de hand? Is er sprake van partnergeweld of, relatieconflict? Is er sprake van een kindermishandeling of moeite met opvoeden?). Bij melden gaat het om besluitvorming. De meldcode levert een stappenplan, een procedure hoe tot een melding over te gaan. Met een landelijke meldcode geldt voor alle professionals eenzelfde stappenplan, die per sector en instelling op details verschilt.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s