WAT AANDACHTIGE NABIJHEID VERMAG

Over professionaliteit en present-zijn in complexe situaties
Prof. dr. Andries Baart en Dr. Majone Steketee

Steeds vaker staan er verhalen in de krant over gezinnen waarvan men al lange tijd zag aankomen dat het ergens mis zou gaan. Kinderen blijken over straat te zwerven, ouders verwaarlozen de kinderen, er zijn tekenen van huiselijk geweld, chaos en schulden houden de betrokkenen in een ijzeren greep, en soms is er ook nog sprake van ernstige verslaving. Buurtbewoners en hulpverleners waren op de hoogte, er werd het een en ander ondernomen, en toch loopt het uit de klauwen: de boel gaat in de fik, er wordt mishandeld, er vallen doden.. Jaarlijks overlijden tussen de vijftig en honderd kinderen in Nederland als gevolg van kindermishandeling.
In dit artikel willen we ingaan op de vraag welke bijdrage de presentiebenadering kan leveren als het gaat om het benaderen van en contact krijgen met deze gezinnen.

Onder deze interesse ligt een preliminaire vraag van fundamentele aard. In situaties die we op het oog hebben wordt gewoonlijk een geavanceerd mechaniek geïnstalleerd dat bestaat uit signaal- en spanningzoekers, ontvangstgerei, relais en andere aan- of uitschakelaars, waarschuwingslampjes, informatielussen, terugvoedingslijntjes, centrale processors, wachtstanden, geïntegreerde circuits et cetera.
Wie denkt dat we nu een moederboard beschrijven heeft het fout. Zo werd in de analyse van ‘de casus Roermond’ een groot schema (na)getekend waarop alle actoren (uit de dienstverlening, zorg, welzijn, onderwijs, politie en justitie) hun eigen plek hadden en men kon nagaan hoe signalen werden verwerkt, hoe de ene partij op moment X een teken gaf aan de ander en vervolgens in de wachtstand ging tot er een signaal terug zou komen, hoe links en rechts op basis van inputwaarden waarschuwingslampjes aanfloepten waardoor volgens de ingebouwde programmatuur specifieke processen (gaan kijken, navragen, oproepen, ingrijpen) op gang kwamen en bepaalde schakelaars omgezet werden zodat nieuwe stromen van hulp begonnen te lopen. Ja zeker, het mechaniek heeft duidelijk gehaperd en er zijn vreselijke dingen gebeurd. De vraag is nu wat ertegen te doen zou zijn.

Lees verder: Aandachtige Nabijheid

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Presentiebenadering. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s