Dwang

Bas Hejine

Vreten, roken, zuipen, neuken – blader een krant door en je beseft hoe de samenleving met die pijnpuntjes van de menselijke natuur in haar maag zit. In New York heeft de rechter burgemeester Bloomberg op de vingers getikt, omdat hij obesitas wil tegengaan door de verkoop van XL-bekers frisdrank te verbieden. Gaat niet door.

In Nederland zijn twee longartsen de website tabaknee.nl gestart, waarop hardleerse vertegenwoordigers van de tabakslobby, zoals de moeder van vicepremier Lodewijk Asscher, ter verantwoording worden geroepen. Tegelijkertijd werkt Asscher zelf met collega Opstelten aan een notitie over misstanden in de seksbranche. En overweegt zijn partij een algeheel verbod op prostitutie. Hoerenlopers zijn dan voortaan crimineel.

Decennialang heerste de progressieve overtuiging dat een mens gebaat zou zijn met zoveel mogelijk vrijheid – het opheffen van het bordeelverbod in 2000 was er een late uiting van. Wie volkomen vrij was, zou vanzelf wel gelukkig worden. Daarna kwam de desillusie – wie vrij was, maakte soms, vrij vaak eigenlijk, keuzes die niet goed uitpakten Voor niemand – niet goed voor jezelf, niet goed voor anderen, niet goed voor de maatschappij. Lang dacht men dat het een kwestie van voorlichting en bewustwording was; wanneer je mensen maar vaak genoeg zou wijzen op de schadelijke effecten van hun al te menselijke neigingen, zouden ze vanzelf het licht wel zien.

Niet dus.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Columns. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s