‘De ziel in de zorg staat onder druk’

Carlo Leget zit in zijn academisch werk lijden en dood op de huid.

Nederlands hoogleraar zorgethiek Carlo Leget zit het lijden bewust op de huid wanneer hij ethische en spirituele kwesties rond leven en dood analyseert. “Over euthanasie debatteren in een studeerkamer is geen kunst. Mij interesseren vooral de vragen rond goed en kwaad die patiënten en zorgverleners op de cruciale momenten stellen.” Als hij met diezelfde praktijkgerichte focus het werkveld overschouwt, merkt hij dat “de ziel misschien niet uit de zorgsector verdwijnt maar toch fors onder druk staat”.

Werkt rust rustgevend? Hoogleraar Carlo Leget etaleert in zijn werkkmer aan de Tilburgse universiteit alvast zo veel kalmte en bedachtzaamheid dat we in die ‘mentale rustige vastigheid’ best geloven. Die levenshouding dankt hij naar eigen zeggen aan ‘innerlijke ruimte’. “Met die metafoor benoem ik een gemoedstoestand die ook met ‘mindfulness’ en christelijke meditatie te bereiken valt. Noem het de kunst om niet samen te vallen met emotionele reacties en raad te weten met de meerstemmigheid van conflicterende emoties. Dat geeft tegelijk een impuls aan het eigen gevoelsleven en aan het vermogen tot samen leven.” Of hoe een kenner van zware thema’s met respectvolle lichtheid in het leven staat.

Meent u als specialist in zielzorg dat door werkdruk en een overvloed aan protocollen de ziel uit de zorgsector verdwijnt?
“Die klacht vang ik alvast op van zorgverleners. De cijfers over ‘burn-outs’ bewijzen dat de sec tor met een probleem zit. Tegelijk vind ik niet dat de ziel uit ons werkveld verdwijnt; ze staat gewoon onder druk. Protocollen zijn geen pla gerijen van bovenaf maar een neveneffect van een complexere samenleving waarin een vertrouwenscrisis heerst en zowel patiëntenorganisaties als politici meer transparantie eisen.
.
.
.
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen, Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s