‘Er zijn zoveel nu-momenten. En je hebt ze maar zó gemist’

SimplifyLife schreef al verschillende keren over mindfulness. Het is ook zo’n mooi simpel principe: laat je niet leven door je gedachten. Geloof ze gewoon niet. Observeer ze, erken ze, maar laat ze vervolgens gewoon weer los. De grondlegger van mindfulness, Jon Kabat-Zinn, was afgelopen zomer in Nederland, op uitnodiging van The Project Network.

Naar zijn lezing in de aula van de Vrije Universiteit in Amsterdam waren zo’n 900 mensen gekomen. ‘Dat geeft wel aan dat er iets is veranderd’, zegt Kabat-Zinn. ‘Dertig jaar geleden zouden er niet zoveel mensen op een woensdagavond naar een lezing over meditatie zijn gekomen.’ Maar met de betiteling ‘een lezing over meditatie’ doet Kabat-Zinn zichzelf tekort. De charismatische Amerikaan praat met hart en ziel over mindfulness; al lang voor het verlaten van de zaal heb je besloten je meditatiekussen weer regelmatiger tevoorschijn te halen.

Magneten
Kabat-Zinn was meditatiestudent bij diverse Zen- en Boeddhistische meesters. Toen hij zelf eenmaal kennis had gemaakt met meditatie, kreeg hij de sterke behoefte meditatie te introduceren in de reguliere geneeskunde, vooral in ziekenhuizen. ‘Ziekenhuizen zijn magneten die lijden aantrekken’, zegt hij. ‘Mensen wier levens getekend worden door pijn en lijden.

De mind speelt zó’n belangrijke rol in de beleving die mensen hebben van hun lichaam en hun mogelijkheden. Naast de fysieke of zintuiglijke component van pijn, is er een emotionele component – wat voelen we bij die pijnsensatie, en een cognitieve component – welke betekenis geven we eraan. Die laatste twee kunnen we beïnvloeden. Wanneer mensen hun eigen helend vermogen aan kunnen spreken, kunnen ze meer invloed uitoefenen op hun gezondheid.’

Het is al weer bijna 30 jaar geleden dat Kabat-Zinn de Stress Reduction Clinic opende. Daar introduceerde hij mindfulness en de cursus die bekend werd onder de naam Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR, Stressreductie door aandachttraining). Gebaseerd op Boeddhistische- en Zen-principes, maar zonder de bijbehorende leer. ‘Er is veel stress en burnout in onze samenleving’, zegt hij. ‘Van human beings zijn we human doings geworden. We zijn alsmaar bezig en onderweg; nog sneller, nog digitaler. Een heel groot deel van de tijd is onze mind niet aanwezig in het huidige moment. Hij is gepreoccupeerd met het verleden of met de toekomst. We vertellen onszelf vaak “Op een ander, beter moment – bijvoorbeeld op vakantie – zal ik wel aandacht aan het heden geven.” En daarmee houden we onszelf natuurlijk óók voor de gek, want gedachten vormen is nu eenmaal wat de mind doet. En gedachten gaan altijd over verleden of toekomst.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mindfulness. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s