SCP-rapport: wetenschappelijk verantwoord, maar nauwelijks relevant voor de praktijk

Volgens het SCP en de Volkskrant is de aanpak van de Vogelaarwijken mislukt. Docent Jeroen Gradener vroeg zich af: hoe leg ik dat mijn studenten uit? Gelukkig zijn die weerbaarder tegenover effectonderzoek dan je mag vrezen.

‘Planbureau: Aanpak Vogelaarwijken mislukt’, aldus de kop van de Volkskrant van 30 juli. En ook al doet dit dagblad in onze kringen nogal eens opgeld als leesvoer voor linkse spijtoptanten, toen die krantenkop ter sprake kwam tijdens het eindgesprek met een bijna afgestudeerde student Culturele en Maatschappelijke Vorming (CMV) bleek bij haar dat nieuwsbericht in eerste instantie toch wel hard aan te zijn gekomen. Niet fijn om op de drempel van haar professionele loopbaan, alvast een soort brevet van onvermogen mee te krijgen. Auteur van dat twijfelachtige brevet: het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), door ons, opleiders, bij studenten regelmatig aangeprezen als een ‘gezaghebbende bron’.

Reden genoeg dus om te zien hoe deze student de bevindingen van het SCP inschatte. Zeker ook omdat uitgerekend zij voor haar afstudeerproject haar praktijkervaring als student heeft verdiept met een literatuuronderzoek naar de impact van culturele interventies op de zelfredzaamheid van bewoners in de Kolenkitbuurt. Een van de conclusies van haar onderzoek luidt: ook al is zelfredzaamheid een complex begrip om mee te werken, culturele co-creatie (samen met bewoners aan een cultureel evenement werken, jg) blijkt niettemin een krachtig instrument voor professionals om buurtbewoners te activeren.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s