We hebben behoefte aan een nieuw groot verhaal

Zingeving is een gelaagd proces waarin mensen zoeken naar wat zin aan hun leven geeft. Waren religie en ideologie voorheen richtinggevend, nu hebben we behoefte aan een nieuw groot verhaal. Respect voor de ecologische samenhang zou daarbij het uitgangspunt moeten zijn.

Door Ruard Ganzevoort / Sociale Vraagstukken

Terwijl de wereld steeds meer geregeerd wordt door technologie (‘kunnen’) en economie (‘hebben’), lijken steeds meer mensen op zoek naar de zinvolheid van het ‘zijn’. Uiteindelijk draait het bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs om de vraag naar wat zinvol is. Het ontdekken daarvan – zingeving dus – is niet in de eerste plaats een bewust en actief betekenis toekennen aan gebeurtenissen. Het draait in het leven van mensen om wat er zin geeft aan hun leven: liefde, gezondheid of werk bijvoorbeeld.

De vijf lagen van zingeving

In deze zingeving zijn vijf verschillende lagen te onderscheiden. Het meest basale niveau is dat van het zintuiglijke (the sense and the senses): een geur of de hand op je schouder bijvoorbeeld waardoor je je ineens ergens geborgen voelt of juist niet. Een tweede laag is die van de vitaliteit: zin hebben in leven, in seks, bezig zijn en presteren. De derde laag is die van de samenhang: zoals een ‘zin’ meer is dan een rijtje woorden, zo is ons levensverhaal meer dan een rijtje gebeurtenissen. In die samenhang blijken we deel uit te maken van een gemeenschap van mensen met een gezamenlijk verhaal.

De vierde laag gaat over zin als betekenis, de eigen waarde die dingen, mensen en gebeurtenissen hebben. Voor sommigen is werk alleen maar dagvulling, voor anderen heeft het een waarde van levensvervulling.

De vijfde laag van zingeving ten slotte gaat over het niveau van levensbeschouwing, van transcenderende verhalen en ook van religieuze tradities. Deze grote verhalen zijn dus wel een belangrijk onderdeel van zingeving, in elk geval voor sommigen, maar zeker niet het enige. We kunnen ervaren dat ons leven zinvol is op al deze lagen – vanaf de zorgzame aanraking tot het ontdekken van samenhang tot de religieuze rituelen.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s