De Vier Gedachten #1: het kostbare menselijk leven

Deze zomer ging Yara Vrolijks op retraite in het Lerab Ling centrum in Zuid-Frankrijk, waar ze kennis maakte met de Vier Gedachten. Volgens de Nyingma traditie van het Tibetaans boeddhisme maken deze gedachten je geest rijp voor de dharma. Maar komen ze ook van pas in het dagelijks leven? In deze vierdelige serie gaat Yara op zoek naar het antwoord.

De Vier Gedachten zijn in het Tibetaans boeddhisme een belangrijke basis voor het spirituele pad. Je zou kunnen zeggen dat het je laat nadenken over de waarheid van ons bestaan. Het zijn een soort ‘stellingen’ over de geest en het leven die je contempleert. De contemplatie maakt je bewust van de urgentie en het verlangen om het spirituele in jezelf te ontwikkelen.

De vier gedachten die de geest van samsara afwenden.
Hoe de wereld wordt waargenomen is afhankelijk van de geest die waarneemt. Wil je de wereld onderzoeken, dan moet je volgens het boeddhisme dus beginnen met het onderzoeken van de geest. In de Nyingma traditie van het Tibetaans boeddhisme contempleert men daarom de zogenaamde ‘vier gedachten’, die de ‘geest rijp maken’ voor de dharma.

De eerste gedachte gaat over de kostbaarheid van het menselijk leven en dat dit leven ons de mogelijkheid geeft tot verlichting. De tweede gedachte gaat over het zien van de vergankelijkheid. Volgens de derde gedachte ontstaat, verandert en vergaat alles onder invloed van de wetten van oorzaak en gevolg. De vierde gedachte beschrijft samsara als een oceaan van lijden. Dit lijden is niet alleen fysiek, het speelt zich ook af in de geest.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mindfulness. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s