De race tegen de machine

Bijna de helft van alle banen loopt een groot risico te worden ingepikt door een robot. Niet over honderd jaar, maar binnen twintig jaar al. Het is een van de grootste uitdagingen van deze tijd: hoe overleven we de eeuw van de machine?

Rutger Bregman / De Correspondent

We zouden niet de eersten zijn. Aan het begin van de twintigste eeuw was er al een werknemer die door de technologie overbodig werd gemaakt: een werknemer waar in het Engeland van 1901 nog 3,25 miljoen arbeidsplaatsen voor waren, en twintig jaar later nog maar twee miljoen. Door de opkomst van de verbrandingsmotor werd zijn loon steeds lager, totdat hij zijn voedsel niet meer kon terugverdienen.

Ik heb het over het paard.

Met de razendsnelle opmars van rijdende, lezende en pratende superrobots moeten ook wij vrezen voor onze baan. ‘Machinerie is een dief die duizenden berooft,’ schreef William Leadbeater, een Engelse handwerker al in 1830. ‘We zullen er nog wel achter komen dat het ons land zal vernietigen.’

Het is begonnen op ons salarisstrookje. In de Verenigde Staten is het loon van de modale kostwinnaar sinds 1969 met 28 procent gedaald. In Nederland stokt de loongroei sinds begin jaren negentig. De belangrijkste verklaring: onze arbeid wordt steeds minder schaars. De opmars van technologie zorgt ervoor dat we moeten concurreren met miljarden werknemers over de hele wereld – en met de machines zelf.

Inmiddels groeit de ongelijkheid in meer dan 80 procent van alle landen. Wat de Amerikaanse Droom betreft: de ongelijkheid in de VS is inmiddels groter Zie dit paper over de ongelijkheid in het oude Rome. dan in het Rome van de tweede eeuw na Christus (dat was een op slavernij gebaseerde economie). Ook in Nederland groeit de kloof tussen top en onderkant – zo is de onderste 10 procent er met maar liefst 30 procent op achteruit gegaan in de afgelopen dertig jaar. De grote bedrijven zwemmen in het geld, maar hun winsten druppelen niet langer naar beneden.

De groeiende kloof tussen arm en rijk suggereert dat alleen laagopgeleiden bang hoeven te zijn. En dus zeggen we: meer geld naar onderwijs. Leve de kenniseconomie! Toch moeten ook hoogopgeleiden vrezen voor hun baan. Bedenk: William Leadbeater was een goed opgeleide handwerker toen hij zijn baan aan een machine verloor. Het punt is niet dat hij geen onderwijs had genoten, het punt is dat zijn vaardigheden ineens overbodig waren geworden.

Welkom, in de race tegen de machine.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s