Aandacht voor zingeving en levensvragen

Ruim 40 procent rendement door project Motto
Kwetsbare ouderen gebruiken minder zorg door steun van vrijwilligers

Uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut en Ecorys blijkt dat het project Motto een positief rendement oplevert op meerdere maatschappelijke velden, zoals gezondheid, zorgconsumptie en persoonlijk welbevinden. Het verhoogde welzijn van de cliënten en hun verhoogde zelfredzaamheid zal hun zorgconsumptie doen afnemen. Dit levert een rendement op tussen de 40 en 60 procent. Aandacht voor zingeving en levensvragen bij ouderen levert dus een positief maatschappelijk rendement op.

Op dinsdag 10 december presenteren onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut en Ecorys het rapport Gezien en gehoord. Maatschappelijk rendement van project Motto: zingeving en levensvragen bij ouderen. Wethouder Korrie Louwes (gemeente Rotterdam) en een bestuurslid van het Sint Laurensfonds nemen het eerste exemplaar in ontvangst.

Wat is Motto
Het project Motto biedt, met de inzet van vrijwilligers, ondersteuning rond zingeving en levensvragen aan ouderen. Ouderen die door eenzaamheid, tegenslagen of andere moeilijkheden behoefte hebben aan een klankbord. Zoals Marianne Brouwer – van Runnard Heimel, een van de vrijwilligers van Motto het verwoordt: ‘Wat ze bij mij kwijt kan, kan ze niet in deze regelmaat bij iemand anders kwijt. Haar cliënt zegt de hele week naar haar uit te kijken. Ik bezoek haar elke week, en we maken altijd een wandeling rond de Kralingse plas.’ Motto is werkzaam in drie delen van Rotterdam: IJsselmonde, Prins Alexander en Hillegersberg-Schiebroek.

Positief rendement
De onderzoeksorganisaties Verwey-Jonker Instituut en Ecorys voerden op verzoek van stichting KSA/GCW, de moederstichting van Motto, een onderzoek uit naar de werkwijze, kosten en opbrengsten van het project Motto. Dat leidde tot een rapport waarin staat hoe dit bezoekwerk aan zelfstandig wonende (kwetsbare) ouderen tot een positief maatschappelijk rendement leidt.
De rapportage laat zien dat Motto een positief rendement oplevert op meerdere maatschappelijke velden, zoals gezondheid, zorgconsumptie en persoonlijk welbevinden. Het verhoogde welzijn van de cliënten en hun verhoogde zelfredzaamheid zal hun zorgconsumptie doen afnemen. Motto levert een positief maatschappelijk rendement: de maatschappelijke baten van Motto zijn hoger dan de kosten die voor het project worden gemaakt. Afgezet tegen de investeringen leveren de maatschappelijke effecten van Motto een rendement van circa 40 tot 60 procent. Iedere geïnvesteerde Euro wordt dus 1,4 tot 1,6 keer terugverdiend. Naast de cliënten zijn de zorgsector / zorgverzekeraars belangrijke incasseerders van de maatschappelijke effecten.

Bron

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s