Cola is de nieuwe Marlboro

In 2005 onthulde medisch tijdschrift The Lancet dat tabaksfabrikant Philip Morris eigen onderzoek over de schadelijke effecten van roken, niet publiceerde. Het agressief verdedigen van de handel lijkt sindsdien over te slaan naar frisdrank- en voedselindustrie. Een ongezonde ontwikkeling.

Tweehonderd en zes miljard dollar moest de tabaksindustrie betalen. De betalingsverplichting was onderdeel van een monsterschikking in 1998 Lees hier meer over het ‘Tobacco Master Settlement Agreement’ tussen de vier grootste tabaksfabrikanten van de Verenigde Staten en een veertigtal Amerikaanse staten. Niet alleen moest de tabaksindustrie een enorme som geld neerleggen, ook moest ze duizenden interne documenten, die tijdens het onderzoek aan het licht waren gekomen, openbaar maken. Een beerput ging open.

Tussen 1981 en 1989 produceerde het Duitse laboratorium ruim 800 wetenschappelijke rapporten over zijstroomrook. Geen van deze onderzoeken werd ooit gepubliceerd. Wel publiceerde het laboratorium onderzoeken naar onder meer de relatie tussen groene thee en longkanker. Philip Morris had altijd beweerd dat het wetenschappelijke bewijs onzeker was, maar haar eigen onderzoekers toonden ondertussen aan dat zogenoemde zijstroomrook (rook bij meeroken) nog schadelijker was dan gewoon roken.

De inzet van ‘witte jassen’ die welgevallig onderzoek publiceren, was één van de vele strategieën die de tabaksindustrie gebruikte om maatregelen in het belang van de volksgezondheid tegen te gaan. Eén van de strategieën waarvoor zij beboet werd. Na de schikking was de consensus eigenlijk dat het winststreven van de tabaksindustrie niet samenging met de volksgezondheid.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s