Was haar leven nog leefbaar?

Dianne is de jongste psychiatrisch patiënt in Nederland die voor euthanasie koos. Een betrokken huisarts meent dat het anders had gemoeten.

Alwin Kuiken / Trouw

Angst, onzekerheid, stemming- en zelfbeeldwisselingen, achterdocht, eetproblemen; de lijst problemen die het Limburgse Riagg constateert, is lang als patiënte Dianne* zich in 1996 op 19-jarige leeftijd meldt. Het is het begin van een lange lijdensweg. Uit het dossier van – voor zover Trouw kon nagaan – de jongste persoon die in Nederland vanwege psychiatrische problematiek euthanasie kreeg, rijst het beeld op van een getroebleerde, eenzame, maar ook van een gezellige, hartelijke vrouw.

Een vrouw die een opleiding tot schoonheidsspecialiste afmaakte, die werk vond, maar dat vanwege haar ziekte niet kon vasthouden. De Limburgse kreeg een Wajong-uitkering. Ze bezocht met regelmaat haar therapiesessie, hoewel deze weinig hielpen. Ze had nauwelijks contact met haar ouders in Spanje, haar drie broers wilden haar niet zien. Met een tante en een vriendin had ze wel een innige band.

Schizofreen
Lang gaat het redelijk met Dianne. Maar rond 2010 beginnen de opnamen en de crises elkaar in rap tempo af te wisselen. De Limburgse heeft een hoge gevoeligheid voor andere dimensies, staat er in haar dossier. Sinds een poging om geesten op te roepen, zouden die bezit van haar hebben genomen. Haar angst om als schizofreen weggezet te worden, bemoeilijkt het instellen van medicatie tegen psychoses.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media, Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s