Is geluk een betere maatstaf voor welvaart dan het bbp?

Kort voor het uitbreken van de kredietcrisis was er veel discussie over. Is het bruto binnenlands product wel zo’n zinnig getal om de welvaart van een land en zijn burgers te bepalen? Is het niet beter naar het welzijn te kijken: geluk, ongelijkheid, vervuiling van de omgeving? Dat debat lijkt na jaren van stagnatie weggeëbd. Maar dat is schijn, zegt hoogleraar economie Marcel Timmer.

De professor van de Rijksuniversiteit Groningen strijkt samen met andere wetenschappers en topstatistici uit heel Europa vanaf vandaag twee dagen neer in het Amsterdamse hotel Okura. Daar wisselen ze onderzoek en ervaringen uit met het construeren van nieuwe, bredere maatstaven dan alleen de economische productie. Het project is in gang gezet door de Europese Unie, niet louter om de critici van de gevestigde orde tegemoet te komen. De hoogste baas van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie is erbij, net als het hoofd statistiek van de Oeso, de club van rijke landen.

“Beleidsmakers willen heel graag andere indicatoren”, legt Timmer uit. “Dat staat hoog op hun agenda en daar is de afgelopen drie jaar hard aan gewerkt. Het is een beetje een stille revolutie. In sommige landen is er wel meer discussie over dan bij ons. In Engeland bij voorbeeld zijn er fora waar aan mensen in de straat gevraagd wordt welke welvaartsindicatoren ze belangrijk vinden.”

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media, Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s