Onderwijs de burger over de technologie die hem omringt

Dimitri Tokmetzis / De Correspondent

Als we het over data en technologie hebben, gaat het al snel over privacy, over ‘wat we te verbergen hebben.’ De oprukkende technologie in ons leven haalt echter meer overhoop. Inzet van technologie leidt tot allerlei ethische kwesties waar we ons maar ten dele van bewust zijn.

Het Rathenau Instituut doet onderzoek naar hoe technologie ons leven en onze maatschappij veranderen. Onlangs schreef onderzoeker Rinie van Est het interessante essay ‘Intieme technologie: de slag om ons lichaam en gedrag.’ In deze gastbijdrage vertelt Van Est dat wij burgers snel up to speed moeten komen met ons begrip van technologie. Oftewel: het is hoog tijd voor de techno-burger.

Gretig hebben we de afgelopen jaren allerlei informatietechnologieën omarmd, van slimme mobieltjes en OV-chipkaarten tot sociale media. We gingen er vanuit dat techniek ons leven makkelijker, veiliger en leuker maakt en dat de overheid en het bedrijfsleven netjes onze data zouden beheren – geen Big Brother dus.

Uit die droom zijn we langzaam aan het ontwaken.

Inmiddels weten we door klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse NSA data van Google, Microsoft en Yahoo krijgt. De documentaire Panopticon: Bekijk hier Panopticon De illusie van privacy bracht onlangs scherp in beeld dat ook in Nederland onze privacy en autonomie onder druk staan: busbedrijven zetten gezichtsherkenning in om zwartrijders te weren, psychiaters moeten in strijd met hun medisch beroepsgeheim aan verzekeraars melden dat een patiënt depressief is en de overheid hackt laptopcamera’s en gebruikt bonuskaartgegevens om uitkeringen stop te zetten.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s