Gezonde leefstijl hangt meer af van gevoel dan van verstand

Eva Jansen / Sociale Vraagstukken

Risicogevoelens blijken een sterkere invloed te hebben op gezondheidsgedrag dan verstand. Mensen zeggen vaak wel te weten dat ze risico lopen op ziekte, maar dat ze het gevoel hebben dat het allemaal wel meevalt. Alle reden dus om gezondheidsvoorlichting meer op deze risicogevoelens te richten.

Kanker is de doodsoorzaak nummer één in Nederland en jaarlijks sterven meer dan 40.000 Nederlanders aan de gevolgen van deze ziekte. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 35 à 50 procent van alle kanker te voorkomen is door gezond te leven. Mensen motiveren om bijvoorbeeld gezond te eten, verstandig te zonnen en niet te roken kan dus een groot verschil maken. Maar om mensen effectief aan te zetten tot gezond gedrag moeten we wel weten welke factoren bepalend zijn voor hun gezondheidsgedrag.

Eén van de belangrijke factoren in de keuze om een bepaald gezond gedrag wel of niet te vertonen is de risicoperceptie. Risicoperceptie is een inschatting die mensen maken van hun eigen kans op een bepaald gezondheidsprobleem. Deze inschatting is zo belangrijk omdat mensen die zich niet bewust zijn van hun risico op een bepaalde ziekte meestal ook niet de noodzaak zullen zien om hun ongezonde gedrag te veranderen. Vaak is de risicoperceptie dus een van de factoren die het gehele gedragsveranderingsproces in gang zet. Zo zullen bijvoorbeeld mensen die zich bewust worden van hun verhoogde risico op het krijgen van darmkanker door het eten van te veel rood vlees, eerder de noodzaak zien en geneigd zijn om minder biefstukken en varkenskarbonades te eten. En dit zou uiteindelijk weer kunnen leiden tot een vermindering van het aantal darmkankerpatiënten. Door middel van het verstrekken van informatie over risico’s proberen gezondheidsvoorlichtingsorganisaties een dergelijk risicobewustzijn te creëren.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s