Klimaatrampen onafwendbaar, de mens moet zich aanpassen

Het klimaatbureau van de VN oordeelt in een nieuw rapport dat de aarde verder opwarmt, ook al zetten we alle zeilen bij.

Joep Engels / Trouw

De effecten van klimaatverandering zijn niet alleen nu al zichtbaar, sommige ernstige toekomstscenario’s zijn inmiddels onafwendbaar. Ook al doet de wereld vanaf nu zijn uiterste best om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, voor veel koraalriffen is het nu al te laat. Zij zijn eind deze eeuw verdwenen. Maar ook andere gevolgen, zoals meer hittegolven of zware orkanen, zijn zo goed als onvermijdelijk.

Met die stevige boodschap presenteerde het IPCC, het klimaatbureau van de VN, vanochtend in het Japanse Yokohama (plaatselijke tijd) zijn nieuwste rapport.

Risico-inschatting
In zijn vorige rapportage, in september, meldde dit Intergovernmental Panel on Climate Change dat niet meer kon worden betwijfeld dat de mens het klimaat verandert. Toen schetste het ook hoe de opwarming zich zou kunnen ontwikkelen, in twee scenario’s. Ten eerste voor het geval de wereld op de oude voet doorgaat en verslaafd blijft aan fossiele brandstoffen. En een tweede toekomstbeeld waarin het uiterste wordt gedaan om de trend te keren.

Ook in dat laatste scenario stijgt de temperatuur nog met één graad Celsius en gaan er allerlei alarmbellen af. “Dat is het nieuwe aan dit rapport: dat men van diverse risico’s een schatting heeft gemaakt hoe groot de kans daarop is”, zegt Arthur Petersen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en lid van de Nederlandse delegatie in Yokohama.

Hij geeft toe dat zo’n risico-inschatting een zekere mate van koffiedikkijkerij heeft, maar de wetenschappelijke kennis over klimaatverandering is groot genoeg om een gefundeerde schatting te geven. Petersen: “Het is het oordeel van experts, maar iedereen kan in het rapport nagaan waar ze dit oordeel op baseren.”

Bij een opwarming van één graad (vanaf nu) komen kwetsbare ecosystemen, zoals de koraalriffen en het Noordpoolgebied, in gevaar. Bij twee graden erbij zal extreem weer, zoals droogte of heftige neerslag wereldwijde gevolgen hebben. Twee à drie graden erbij en de wereld wordt in tweeën gedeeld.

In gematigde zones, zoals Rusland en Noord-Europa, profiteert de landbouw van de opwarming, terwijl elders, met name in de tropen, door hitte en watertekorten de oogsten mislukken. Bij een opwarming van vier graden – het scenario van de fossiele verslaving – komt de mondiale voedselproductie in gevaar.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s