Magie en ratio gaan prima samen

In het interview over zijn boek Esoterie zet Kocku van Stuckrad de feiten op
een rij van wat als een zweverige stroming bekend staat.  ‘Esoterie begon al bij Plato.’

Marije van Beek / Trouw

Zweverig. Vaag. Dat zijn zo’n beetje de termen waarin over esoterie wordt gesproken. Tarotkaartleggers en auralezers doen zelf vaak ook ietwat geheimzinnig over hun werk.

Kocku von Stuckrad, hoogleraar religiewetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen, wil daar iets aan doen. In zijn nieuwe overzichtswerk ‘Esoterie’ legt hij het denken van auralezers en tarotkaartleggers bloot.

Esoterie is ‘de zoektocht naar absolute kennis’, aldus de ondertitel. Het gaat om ‘eigenlijke’ kennis, waar de goegemeente – zeg maar: de verzamelde Schriftreligies – geen weet van heeft. Dat maakt van de esoterie dus per definitie een tegencultuur.

In de Middeleeuwen was het dat al, maar ook nu nog, bij de ‘nieuwe spiritueel’, de lezer van de Happinez, die zich tegen de onttoverde wereld keert. Van die tegencultuur is veel te leren over de mainstream cultuur, volgens Von Stuckrad. “Esoterie is veel bepalender voor de Europese geschiedenis dan we denken.”

Wilt u esoterie uit het verdomhoekje halen?

“Ik wil haar niet verdedigen. Wel zou ik graag de discussie verzakelijken: vooralsnog ontbreekt het daarin vooral aan kennis. Niemand weet wat ‘esoterie’ is: ja, iets heel vaags en zweverigs, verder komen mensen niet. Over de feiten en geschiedenis was ook weinig bekend – dat probeert mijn boek te verhelpen.

Sinds een jaar of twintig is het begrip esoterie door religiewetenschappers wel degelijk afgebakend, en is onderzocht waar het vandaan komt. Daardoor zien we gaten in de geschiedenis. De aanhangers willen vaak niet weten wat er aan de hand is. De tegenstanders net zo min. Esoterie zit tussen filosofie en religie in. Dus valt het gauw weg.”

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s