Verzuim door stress ‘sinds 2012 explosief gestegen’

Gert Jan Rohmensen / TROUW

Ziekteverzuim door stressklachten is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en kost het bedrijfsleven de eerste helft van dit jaar al 800 miljoen euro. Dat becijfert ArboNed, een dienstverlenende organisatie voor verzuimbegeleiding en -preventie. In de eerste zes maanden van 2014 is het aantal ziektedagen door stress acht keer zo hoog als in 2009. De toename komt vooral doordat mensen steeds meer moeite hebben om werk en privé te combineren, concludeert ArboNed.

Het acht keer hogere stressgerelateerde verzuim wordt niet zozeer veroorzaakt door stress op het werk. “In 2014 was verzuim door werkstress maar drie keer zo hoog als vijf jaar geleden. Het probleem zit veel meer in de combinatie van werk en privé”, signaleert Corné Roelen, bedrijfsarts en epidemioloog bij ArboNed.

De bedrijfsarts merkt in zijn spreekkamer dat mensen de zorg voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker kunnen combineren met werk, ook een bron van stress die maakt dat mensen hun werk moeilijker kunnen volhouden.

“Vooral vanaf 2012 is het explosief toegenomen”, zegt Roelen. “De reden weten we niet precies. Het kan zijn dat de economische malaise nog na-ijlt, en dat mensen zorgen hebben over hun financiële problemen. Ook mogelijk is dat mensen eigenlijk beter ander werk zouden kunnen gaan doen, maar vanwege de onzekerheid blijven zitten en daar stress van krijgen.”

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s