De Homo hypocritus streelt Minoes en eet een plofkip

We houden van dieren, we bejagen ze, we vertroetelen ze, we bestrijden ze, we redden ze en eten ze op. Jelle Reumer probeert het te begrijpen, maar komt niet ver.

Jelle Reumer / TROUW

De mens is van alle zoogdieren de enige soort die in staat is tot reflecteren op zichzelf, zijn omgeving, het verleden en de toekomst. Helaas stellen die vermogens ons zelden in staat om een beetje normaal met onze medeschepselen om te gaan. We exploiteren ze, mishandelen, verminken en vermoorden ze – of we koesteren en knuffelen ze, omdat we dat zelf zo lekker vinden.

De dieren die we het vaakst ontmoeten, zijn gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren. In 2012 hielden we in Nederland 7,7 miljoen huisdieren, waar we veel van houden. Er is ook een onbekend aantal zwerfkatten waarvan er jaarlijks 14.000 à 15.000 door jagers worden geschoten. Daar houden we kennelijk minder van.

Hier ontwaren we al een zekere tweeslachtigheid in de bejegening. Het verschil kan tijdsgebonden zijn, zoals we zullen zien bij de omgang met walvissen, maar ook afhangen van de situatie waarin de dieren zich bevinden. De huismuis is daarvan een fraai voorbeeld.

De huismuis
In Nederland worden jaarlijks ruim 400.000 muizen als proefdier gebruikt. De goede kwaliteit van hun leven wordt door wet- en regelgeving gegarandeerd. De Wet op de dierproeven uit 1977 stelt hoge eisen aan de huisvesting en het voedsel, aan de deskundigheid van het personeel dat de dieren verzorgt en hanteert, en aan de aard van de proeven zelf.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s