Computer ontlokt meer ontboezemingen dan therapeut

Amber Dujardin / TROUW

Ellie ziet eruit als een doorsnee psycholoog. De charmante brunette zit op een roze sofa en vraagt mensen naar de laatste keer dat ze ‘echt gelukkig’ waren. Bij ieder antwoordt knikt ze, glimlacht of vraagt verder. Haar gesprekspartners laten zich gaan en vertellen zeer openhartig over hun angsten en geheimen. Zonder schaamte, want Ellie is een computer.

media_xl_2384083Onderzoek wijst uit dat mensen hun geheimen liever delen met computers dan met andere mensen. Wetenschappers van het Institute for Creative Technologies (ICT) in Californië sleutelden jarenlang aan Ellie, een virtuele vrouw die depressies op kan sporen. Zij kan bij klinische interviews worden ingezet als ‘veilige’ gesprekspartner waardoor patiënten meer over zichzelf durven te vertellen.

Eerlijker en openhartiger
De resultaten laten zien dat mensen inderdaad meer durven te vertellen aan een computer dan aan een echte therapeut. Het onderzoek vond plaats onder 239 proefpersonen tussen de 18 en 65 jaar die gesprekken voerden met Ellie. Deze gesprekken waren vergelijkbaar met het soort gesprek dat patiënten hebben voordat ze in een kliniek of ziekenhuis worden opgenomen. Een deel van de proefpersonen kreeg vooraf te horen dat ze met een computer spraken. Het andere deel werd verteld dat de reacties van Ellie op afstand gecontroleerd werden door een mens van vlees en bloed.

Wat bleek? De mensen die dachten dat ze met een volledig geautomatiseerde computer spraken, waren veel eerlijker en openhartiger. Ze gaven makkelijker antwoord op persoonlijke vragen en waren sneller geneigd om intens verdriet te tonen.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s