‘Overheid wil burn-outs tegengaan, maar tegenovergestelde gebeurt’

De overheid zegt burn-outs te willen tegengaan, maar doet het omgekeerde. Dat zegt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag in een rapport over werkstress. De ideale Nederlandse werknemer moet, zo verwijt het SCP de overheid, namelijk én flexibel doorwerken tot aan het pensioen én zich opwerpen als toegewijd mantelzorger. Tegelijkertijd besteedt de overheid aandacht aan het tegengaan van burn-outs. Dit noemt het SCP “paradoxaal”.

Anouk van Kampen & Caroline van Keeken / NRCQ

Eén op de acht werknemers heeft volgens het SCP last van burn-outklachten, bijvoorbeeld door hoge werkdruk en veel overwerk. Dat leidt tot uitputting, ziekmeldingen, ontevredenheid, het wisselen van werkgever of zelfs volledig stoppen met werken.

4,1 procent van de ondervraagden uit het SCP-onderzoek onder werkenden met burn-outklachten is na twee jaar volledig gestopt met werken. De meeste mensen die emotioneel uitgeput zijn en stoppen met werken, ontvangen volgens het bureau bovendien een uitkering. Dit is volgens SCP-onderzoeker Patricia van Echtelt “een serieus maatschappelijk probleem”.

In het verslag uit overheidsadviseur SCP zorgen over het overheidsbeleid dat dit aanpakt. Het vraagt zich af of de “goedbedoelde, maar veelal vrijblijvende maatregelen van de overheid voldoende tegenwicht bieden aan de ‘rat-race’ die zich voordoet op de arbeidsmarkt”.

De overheid heeft volgens het bureau wel meer aandacht besteed aan het tegengaan van burn-outs door campagnes als Check je werkstress, waarbij werkstress verder bespreekbaar wordt gemaakt en aangepakt. Maar, zegt Van Echtelt, “de overheid vraagt ook steeds meer verantwoordelijkheid van de burger”. Bijvoorbeeld door de toenemende roep om burgers zelf mantelzorg te laten doen, of door de uitspraak dat iedereen moet participeren op de arbeidsmarkt: zo veel mogelijk mensen zo veel en zo lang mogelijk aan het werk.

Dit staat “op gespannen voet” met het streven burn-outs te bestrijden, schrijft het SCP. “Het credo ‘Werk! werk! werk!’ is een enigszins paradoxaal advies voor diegenen die hun burn-outklachten proberen te verminderen.”

Het SCP constateert in zijn rapport ook dat mensen met burn-outklachten wel graag minder uren willen werken, maar dat vaak – – juist door de hoge werkdruk – niet doen.

Lees Rapport van SCP

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Een reactie op ‘Overheid wil burn-outs tegengaan, maar tegenovergestelde gebeurt’

  1. jansen zegt:

    Zo is het helemaal

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s