Investeer in levenskunst

Tijdens de algemene beschouwingen ging het voor een groot deel over de stand van ons land. ‘Nederland is prachtig’, zei de regering. ‘Nee vreselijk’, antwoordde de oppositie. Wat kunnen we van deze twee zienswijzen leren, als we het geluk in Nederland willen vergroten?

Ad Bergsma en Jacqeline Boerefijn / Sociale Vraagstukken

De algemene beschouwingen zijn net een debatwedstrijd. De deelnemers met een PVV- of SP-hesje hadden de taak het regeringsbeleid zwart te maken, terwijl de regering het tot elke prijs moest verdedigen. Desondanks bleven we er lang naar kijken, omdat achter de politieke schermutselingen de vraag speelde: Hoe staat Nederland ervoor? Slecht zegt de oppositie. De PVV ziet een oudere generatie die als ‘oud vuil’ wordt behandeld en de SP wijst op de lange rijen voor de voedselbanken. Rutte stelt daar tegenover de welvaartsgroei van de oudere generaties en het sociale vangnet van de verzorgingsstaat. De staat biedt geen vetpot, maar wel een aanvaardbaar minimum. Deze geschetste beelden van ons land pasten zo slecht op elkaar dat de mening van de andere partij werd afgedaan als ‘onzin’.

Een afspiegeling van dit debat woedt onder geluksonderzoekers. De een schrijft boeken over het verlies van geluk in de moderne markteconomieën en de ander zegt dat het leven nog nooit zo goed is geweest als op dit moment. Beide partijen kijken, om een beeld te gebruiken van Rutte uit het debat, door hun eigen rietje naar de sociale werkelijkheid. De partijen die zich zorgen maken over de ontwikkeling van de moderne maatschappij, wijzen op de achterblijvers en uitvallers. De optimisten wijzen op het hoge gemiddelde cijfer dat Nederlanders geven voor hun eigen geluk.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s