Is wetenschap slechts een mening?

Het grote publiek staat steeds wantrouwender tegenover de wetenschap. Is wetenschap dan slechts een mening? Of moet het louter om feiten draaien? Neen. In het communiceren over wetenschappelijke bevindingen mag een duiding van het interpretatieproces nooit ontbreken.

Door Lieke Wijnia / Sociale Vraagstukken

De opening van het academisch jaar blijkt ieder jaar opnieuw een geschikt moment om de actuele stand van zaken in de wetenschap te bespreken. Dit jaar verschenen er twee opvallende interviews met academische prominenten in de Volkskrant die beiden hetzelfde thema aanboorden. Zowel de Wageningse hoogleraar Wetenschaps-communicatie Hedwig te Molder als haar nieuwe bestuursvoorzitter Louise Fresco spraken over de vertrouwenscrisis tussen samenleving en wetenschap. Fresco pleitte ervoor in de onderzoeksagenda meer rekening te houden met de wensen van de samenleving, Te Molder sprak over het gebrek aan moraal in de communicatie naar diezelfde samenleving over wetenschappelijke bevindingen.

Klassieke scheiding tussen bèta- en geesteswetenschap

Te Molder omschrijft wetenschap als het zoeken naar feiten, en hanteert daarmee een definitie die puur geschikt is om bètawetenschap te benoemen. En misschien het kwantitatief gerichte gedeelte van de sociale wetenschappen. In dit type onderzoek wordt primair gezocht naar meetbare resultaten en die worden gezien als feiten. Het proces van interpretatie dat daaromheen plaatsvindt, wordt in dit klassieke, maar niet correcte, gebruik van de term wetenschap grotendeels genegeerd. Uiteindelijk gaat het in iedere tak van wetenschap om de bevindingen. Maar hoe deze gepresenteerd worden is altijd het resultaat van een interpretatieproces.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s