Kinderen democratisch indoctrineren

De lessen burgerschap die kinderen in Nederland sinds 2006 verplicht worden aangeboden, lijken geen effect te hebben. Volgens hoogleraar pedagogiek Micha de Winter heeft dat te maken met een gebrekkige opvoedambitie bij school en ouders. We moeten ze leren om de democratie en de daarbij horende waarden in stand te houden. Een interview.

Marlise & Ewoud / De Correspondent

Twee maanden geleden was ik er nog vrij positief over: de in 2006 ingestelde wet die scholen verplicht om aandacht te besteden aan ‘actief burgerschap.’ Bij die lessen leren kinderen van de basis- en middelbare school wat er allemaal bij komt kijken als je vreedzaam wilt samenleven in een maatschappij waar mensen wonen met veel verschillende achtergronden.

Het is ook de bedoeling dat ze praten over de maatschappelijke bijdrage die zij zelf – nu en later – zouden kunnen leveren. In mijn artikel over het belang van empathieLees het stuk hier terug. beschouwde ik de lessen als een erkenning van de noodzaak om kinderen te leren om verder te kijken dan hun eigen individuele belang.

Daar dachten de meesten van jullie anders over: ‘Burgerschapslessen om empathie te vergroten? Dweilen met de kraan open, zolang de wereld om het kind heen allesbehalve empathisch is,’ was een reactie die in verschillende formuleringen terugkwam.

Een ander genoemd bezwaar was dat scholen in Nederland weliswaar verplicht zijn om les te geven in actief burgerschap, maar dat de voorschriften te vrijblijvend zijn. Het zou daardoor geen zoden aan de dijk zetten.

Dit tamelijk sombere beeld vindt bevestiging in de wetenschap. Uit een internationaal vergelijkend onderzoek Lees het onderzoek hier. naar hoe het gesteld is met de ‘burgerschapsvaardigheden’ van veertienjarige kinderen in 38 verschillende landen, blijken Nederlandse kinderen na vier jaar verplicht onderwijs over dit onderwerp zeer burgerschapsonvaardig: ze halen de allerlaagste scores.

Nederlandse scholieren weten niet goed hoe de democratie werkt, zijn amper geïnteresseerd in politiek, voelen zich niet geroepen om zich op latere leeftijd in te zetten voor de maatschappij en hechten opvallend weinig waarde aan de rechten van minderheden.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s