Mindfulness en cognitieve therapie bij depressie

Zindel V. Segal, J. Mark G. Williams, John D. Teasdale

Depressie is een stemmingsstoornis die iemands vermogen om helder te denken belemmert, de motivatie om te handelen ondermijnt, essentiële lichaamsfuncties, zoals slapen en eten, verandert, en iemand het gevoel geeft vast te zitten in een afschuwelijke geestelijke pijn waaraan hij niets lijkt te kunnen doen.

Ieder individu lijdt alleen, maar als we nagaan hoeveel mensen aan depressie lijden, zijn de cijfers verbijsterend. Afgaande op onderzoek in ziekenhuizen en onder bevolkingsgroepen kunnen we deze stemmingsstoornissen rekenen tot de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen, een constatering die opmerkelijk genoeg opgaat voor de hele wereld.

Uit recente epidemiologische gegevens over ongeveer 14.000 patiënten uit zes Europese landen blijkt dat 17 procent van de bevolking zegt in het afgelopen halfjaar enige ervaring te hebben gehad met depressie. Nadere beschouwing leert dat het daarvan in 6,9 procent van de gevallen ernstige depressiviteit betreft en in 1,8 procent van de gevallen lichte depressiviteit. De resterende 8,3 procent klaagde wel over depressieve symptomen, maar had niet het idee dat die hun werk of sociaal functioneren in ernstige mate belemmerden. Deze cijfers komen nauw overeen met de percentages die in Canadese en Amerikaanse steekproeven worden gemeld. Gezien deze aantallen kan een huisarts minimaal rekenen op één duidelijk depressieve patiënt per dag. Wanneer mensen wordt gevraagd naar hun ervaringen met depressiviteit over een langere periode, zijn de cijfers uiteraard hoger. 6,6 procent van de Amerikaanse bevolking heeft het afgelopen jaar op enig moment een klinische depressie gehad en tussen de 18 en 22 procent van de vrouwen en tussen de 7 en 11 procent van de mannen zullen in hun leven met een klinische depressie te maken krijgen.

Lees meer

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Mindfulness. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s