Een Week van de Werkstress en dan hup: gauw weer aan het werk

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft deze week uitgeroepen tot de Week van de Werkstress. Wat dat betekent? Voorlichting. Veel voorlichting. Dat past bij een tijdperk waarin alleen de symptomen van structurele problemen worden bestreden.

Rutger Bregman / De Correspondent

Ben je gespannen? Bang voor deadlines? Lig je ’s nachts te piekeren over je werk? Voel je je totaal uitgeput? Heb je last van angst- en paniekaanvallen? Is je baas een tiran? Word je seksueel geïntimideerd op kantoor? En gediscrimineerd? En gepest?

Dan heb ik schokkend nieuws.

Uit onderzoek van de Nyenrode Business Universiteit, de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid blijktJe kunt de test ook hier doen. dat je weleens zou kunnen lijden aan…

[Tromgeroffel…]

Werkstress.

[Kreten van ontzetting.]

Je leest het goed. Maar liefst één op de acht Nederlanders heeft last van werkstress. Bijna één miljoen mensen kampen met burn-outklachten. Meer dan 40 procent van alle werknemers vindt zijn of haar werk mentaal zwaar belastend. Een kwart geeft aan altijd onder hoge tijdsdruk te moeten werken. Het meeste ziekteverzuim is een gevolg van depressie of overspannenheid. En meer dan de helft van alle depressieve werknemers noemt werk als belangrijkste oorzaak voor de depressie.

Maar het grootste probleem?

Dat is de onwetendheid. Je moet weten: er rust een enórm taboe op werkstress. Het is gewoon niet bespréékbaar. Volgens minister Lodewijk Asscher (PvdA, Sociale Zaken) is het punt met al die overwerkte, gestreste, depressieve, geïntimideerde en gediscrimineerde werknemers dat ze niet weten dat ze overwerkt, gestrest, depressief, geïntimideerd en gediscrimineerd zijn. En als ze het al weten, dan weten ze niet hoe ze ermee om moeten gaan.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s