Collectieve rouw: mooi ritueel of sensatiezucht?

Welke invloed heeft de vliegramp op de samenleving? Wat zegt het massale medeleven over individualisering en gemeenschapszin? Drie sociale wetenschappers aan het woord

Maaike van Houten / TROUW

Normaal gesproken laat socioloog Christien Brinkgreve zich niet onderdompelen in collectieve vormen van rouw. Maar nu, na de vliegramp met de MH17, ervaart ze een verbondenheid tussen mensen waar ze zich deel van voelt. “Deze uitingen van rouw hebben iets ontroerends”, zegt ze. “Ik blijf er steeds naar kijken.”

Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), ziet dat er onder de zogenaamde nuchterheid van Nederlanders veel emoties schuilgaan. “Andere volken laten de hele dag emoties zien, maar bij ons komen die er op cruciale momenten ook uit.” Zelf heeft hij een oud-collega verloren, PvdA-senator Willem Witteveen. De politieke kring om hem heen heeft elkaar opgezocht. “We zijn allemaal diep geschokt en verdrietig. Dat wil je enigszins met elkaar delen.”

Micha de Winter, hoogleraar pedagogiek aan de Universiteit Utrecht, zal het beeld niet snel vergeten van de mensen langs de snelweg, in vrijetijdskleding, met mobieltjes en picknickmanden. Hij zag het met eigen ogen, vanaf de andere kant van de snelweg. “Ik vond het shockerend om te zien”, zegt hij. “Het gaf me een pretpark-idee, er gebeurt eindelijk wat.” Met rouw heeft dat volgens hem weinig te maken, meer met opwinding, een Oranjegevoel. “Dit is de manier waarop we omgaan met nationale gebeurtenissen.”

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s