Hulpvraag van licht verstandelijk beperkten groeit

De maatschappij wordt in hoog tempo zo complex dat steeds meer mensen zorg en begeleiding vragen om zich staande te houden. Het aantal licht verstandelijk beperkten dat hulp nodig heeft bij alledaagse bezigheden als bankzaken of reizen met de bus is sinds de eeuwwisseling vervijfvoudigd. De zorg en begeleiding voor 166 duizend licht en zwaar verstandelijk gehandicapten kost nu jaarlijks ongeveer 7 miljard euro.

Door: Gijs Herderscheê / Volkskrant

Dit stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vast in het rapport Verstandelijke beperking in perspectief dat vandaag verschijnt. De onderzoekers concluderen dat het aantal mensen met een ernstige verstandelijke beperking – IQ lager dan 50 – vrij stabiel is gebleven. Deze groep heeft vanouds zorg en begeleiding nodig om zich te handhaven. Maar het aantal personen met een lichte verstandelijke beperking – IQ 50 tot 85 – dat het niet meer alleen redt in het dagelijks leven is tussen 1998 en 2011 gegroeid van 22- naar 108 duizend.

De kosten stegen van bijna 3 miljard euro in 1998 naar 7 miljard nu. Dit geld wordt onder meer uitgegeven aan instellingen voor verstandelijk gehandicapten en vooral aan begeleiding van verstandelijk beperkten en het zogenoemde begeleid wonen.

Het SCP wijt de explosieve groei van het beroep op begeleiding aan de toenemende complexiteit van de maatschappij. Daardoor weet ook de groep zwakbegaafden – IQ 70 tot 85 – zich minder goed te handhaven. Het is de keerzijde van de automatisering en het streven naar efficiency: wat voor velen handig is, groeit een achterblijvend deel van de bevolking boven de pet.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Een reactie op Hulpvraag van licht verstandelijk beperkten groeit

  1. corrie jansen zegt:

    Het doet pijn aan mijn hulpverlenershart dat door de almaar doorgaande snelle vaart van veranderingen er een grote groep mensen gaar achterblijven en beoordeeld gaan worden als licht verstandelijk beperkt.
    Robotisering to lichtverstandelijk beperking
    Waar is het WEL zijn gebleven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s