Deze bevlogen ambtenaren kopen straks onze zorg in. Zijn ze daar klaar voor?

Over twee weken gaat de decentralisatie van start en zullen tal van zorgtaken van de Rijksoverheid naar de gemeenten worden overgeheveld. De zorginkopers zijn de spil in het nieuwe zorgstelsel. Maar wie zijn dat eigenlijk? En hoe kijken ze zelf tegen de aanstaande verandering aan?
Een rondgang langs vier gemeenten, door middel van vier portretten.

Vera Mulder / De Correspondent

Over twee weken vindt de grootste en meest ingrijpende verandering in het Nederlandse zorgstelsel ooit plaats. De zorg voor jongeren,In Denemarken vond eenzelfde decentralisatie van de jeugdzorg plaats. Dit was de uitkomst ervan. ouderen, bijstandsgerechtigden, langdurig zieken en arbeidsgehandicapten wordt in één klap de verantwoordelijkheid van de gemeente.

De overdracht is bedoeld om zorg dichter op de burger te kunnen organiseren. Problematiek zou zo sneller en preciezer in beeld worden gebracht, waardoor zware of langdurige zorg vaker kan worden vermeden.

Wie positief is zegt: met het nieuwe systeemDe precieze rolverdeling binnen de zorg vanaf 2015, volgens de Rijksoverheid. wordt meer maatwerk geboden. Wie sceptisch is zegt: wanneer gemeenten voor zichzelf mogen bepalen wat hun zorgaanbod is, zijn willekeur en ongelijkheid in het zorgaanbod onvermijdelijk.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Artikelen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s