Slavoj Žižek: de populairste denker van deze tijd

De Sloveense filosoof Slavoj Žižek is misschien wel de populairste denker van deze tijd. Maar of dat door zijn boeken komt? Collega-filosoof Hans Achterhuis verdiepte zich in Zizeks nieuwste, ‘Event’, en legt uit hoe je hem moet lezen: geniet, maar bewaar uw scepsis.

Hans Achterhuis / Volkskrant

Zizek moet je zien en horen, niet lezen. Een wijsgerige collega had de gewoonte om een gezellige avond af te sluiten met enkele filmpjes van het optreden van de Sloveense filosoof. Succes verzekerd. Een lezing van Zizek in de Westerkerk in Amsterdam op 28 mei is dan ook al weken uitverkocht. Om de vele teleurgestelde fans van deze ‘academische rockster’ tegemoet te komen, gaat Marli Huijer, de Denker des Vaderlands, eerder die middag met hem in gesprek.

Tijdens de Groningse Nacht van de Filosofie vorige maand, die ongelijkheid als thema had, werd in een overvolle zaal de vraag gesteld wie het boek van Piketty hierover gelezen had. Aarzelend ging één vinger omhoog. Het zou interessant zijn om in de Westerkerk dezelfde vraag over de boeken van Zizek te stellen. Wanneer er weinig handen de lucht in zouden gaan, zou dat de Sloveense denker waarschijnlijk niet eens verbazen. Hij heeft ooit beweerd dat hij niet van schrijven houdt, er zelfs tegenop ziet. Wat hij leuk vindt, is losse aantekeningen maken. Het rustig opbouwen van een tekst waarbij je een aan het begin geschetste problematiek met behulp van argumenten afwikkelt, lijkt niet aan Zizek besteed. Zijn boeken zijn aforistisch en fragmentarisch, wat het leesplezier overigens allerminst in de weg hoeft te staan. Om de paar pagina’s vinden we wel een treffende anekdote, een leuke grap of een geslaagde filosofische formulering.

Lees verder

Zie ook: Slavoj Žižek

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Interessant. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s