‘Bildung is hot maar niet happening’

Hoe ziet de wereld er over vijftig jaar uit? Ligt Nederland aan of in het water? Ga je voor boeken naar de UB of naar een museum? De toekomst van de aarde, het onderwijs en onszelf is meer dan ooit een open vraag. Bildung kan daar een antwoord op zijn, vindt Kirsten Kalkman / Folia

Volgens socioloog Zygmunt Bauman (1925) leven wij in ‘vloeibare tijden’. Vaste referentiekaders om ons op te baseren bestaan niet meer; geen overheid, kerk of schoolmeester bepaalt de richting van onze oordelen en handelingen. Als postmoderne individuen zijn wij vrij om zelf over ons doen en laten te beslissen. Die beslissingen wegen intussen echter zwaarder dan ooit. De wereld ondergaat een transitie: een transitie op verschillende fronten, die complexe dilemma’s opwerpt.

De rap oprukkende digitalisering stelt ons voor vraagstukken over privacy, veiligheid en de betekenis van menselijke interactie in een woud van oppervlakkige contacten. Globalisering, polarisatie, secularisering en migratie veroorzaken geopolitieke en maatschappelijke verschuivingen – met hoofdpijndossiers als de Krim-annexatie, extremisme en het vluchtelingenvraagstuk als gevolg. Dan is er nog de doorsudderende economische crisis waarvan niemand de uitkomst voorspellen kan en dreigt onze aarde intussen grondig herschapen te worden door klimaatveranderingen. De wereld wordt met de dag complexer. Hoe bepalen wij, als op onszelf aangewezen mensen, onze rol in de transitie? Hoe gaat het ‘vrije’ individu om met de collectieve uitdagingen waar de toekomst hem mee confronteert?

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Interessant. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s