Geluk is heel iets anders dan genot

Interview Geluk is voor de Franse filosoof Lenoir het bewustzijn van een algemene, blijvende tevredenheid in een betekenisvol bestaan.

Marijke Laurense / TROUW

Filosoof en godsdienstwetenschapper Frédéric Lenoir was afgelopen weekeinde een belangrijke publiekstrekker op het Happinez-festival. Een prima plek om te vertellen over zijn onlangs vertaalde boek ‘Over geluk’, waarin hij dit begrip ontrafelt, in een zoektocht die hem voert van Oost tot West, van Boeddha tot Schopenhauer, bij Aristoteles, Zhuang Zi, Epicurus en Montaigne. En waarin hij uiteindelijk terechtkomt bij Spinoza.

Ieder mens is op zoek naar geluk; het is volgens de Amerikaanse onafhankelijk-heidsverklaring uit 1776 zelfs een onvervreemdbaar burgerrecht. Toch heeft het woord ‘gelukzoeker’ op het moment in Europa een negatieve klank. Wat vindt u daarvan?
“U bedoelt hoe we aankijken tegen vluchtelingen en immigranten? Ik zeg al heel lang: het is nodig om de deur te openen en die mensen te helpen. We hebben in Europa een hoge levensstandaard, maar we beseffen niet dat we ondanks onze economische problemen in een paradijs leven. Dankzij de globalisering weet de hele wereld dat. En een paradijs vlak naast een plek waar mensen niets hebben, dat is onmogelijk. Het is alleen maar natuurlijk dat mensen hierheen trekken.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s