Bussemakers kritiek op efficiency-denken in het onderwijs vereist meer uitwerking

Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker pleit voor meer idealisme en maatschappelijke betrokkenheid in het hoger onderwijs. Dat is veelbelovend, maar vergt nog wel uitwerking. Wat voor type intellectueel willen we eigenlijk?

Door Wiel Veugelers / Sociale Vraagstukken

Minister Bussemaker zei in Buitenhof dat ze het een goed idee zou vinden als studenten tijdens hun opleiding meer in aanraking komen met de maatschappelijke werkelijkheid. Ze noemt het zelfs jammer dat op universiteiten nu bijna geen stage meer wordt gelopen. Als het aan de minister ligt, lopen studenten commerciële economie of toekomstige bankiers straks stage bij de schuldhulpverlening of bij deurwaarders. Haar pleidooi voor meer engagement herhaalde ze in een toespraak in december tijdens de opening van de International Human Rights Education Conference in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Ze zei toen: ‘Jongeren zullen op school niet alleen kennis moeten opdoen, maar ook moeten leren over zichzelf, in relatie tot de wereld om hen heen.’

Onderwijs moet appèl op idealisme en engagement doen

‘Bildung’, betrokkenheid en burgerschap’, is het antwoord van de PvdA-bewindsvrouw op de veelgehoorde kritiek dat het hoger onderwijs te zeer op de arbeidsmarkt is gericht. De impliciete boodschap die van het huidige marktgerichte onderwijs uitgaat, is dat de calculerende student alles uit het onderwijs moet halen om zijn positie op de arbeidsmarkt later zo sterk mogelijk te maken. Wat het onderwijs dan echter niet of nauwelijks doet, is appelleren aan iemands idealisme en engagement. Het dikke ik staat voorop, verantwoordelijkheid nemen voor de ander en de samenleving, als het al wordt gedaan, volgt ver in de achterhoede.

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Zingeving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s