Palestijnse wint Global Teacher Prize 2016

De katholieke paus en een islamitische sjeik die in Dubai bekend maken dat een Palestijnse lerares de Global Teacher Prize 2016 krijgt, daar is over nagedacht. Winnares Hanan Al Hroub gelooft in onderwijs als middel tot uitbanning van geweld.

hanan verkleindHanan Al Hroub, opgegroeid in het Palestijnse vluchtelingenkamp Bethlehem, werd lerares omdat ze moeder is. Onderweg van school naar huis zagen haar man en vijf kinderen dat mensen werden doodgeschoten.

Haar kinderen raakten zwaar getraumatiseerd en durfden de deur niet meer uit, laat staan de weg naar school weer bewandelen. Hanan besloot dat zij de enige was die hen kon helpen. Ze leerde hen weer spelen en via het spel leerde ze hen weer leren. Ze is inmiddels lerares aan de Samiha Khalil High School in Al-Bireh (Palestina) en is gespecialiseerd in onderwijs aan door oorlogsgeweld getraumatiseerde kinderen.

No to violence
Play and Learn is het motto van Hanan. Haar lesmateriaal omvat naast boeken ballonnen, vishengels en sokken met cijfers. Er is één les die ze haar leerlingen bovenal mee wil geven: No to violence. Haar aanpak van spel, positieve feedback, oog voor individuele behoeftes en het belang van respect leidde tot minder geweld op school, waar dat op menig Palestijnse school eerder regel dan uitzondering is.
Hanan Al Hroub was een van de tien finalisten voor de Global Teacher Prize 2016. Hoe kies je uit tien kanjers met onvergelijkbare verdiensten als briljant wiskundeonderwijs (Maarit Rossi en Colin Hegarty), onderwijs in global citizenship (Michael Soskil), in creativiteit en science (Kazuya Takahashi, Joe Fatheree en Richard Johnson), in vredelievendheid (Ayub Mohamud) of onderwijs aan meisjes (Aqeela Asifi en Robin Chaurasiya) een winnaar?

In een jaar waarin de spanningen wereldwijd oplopen en veel kinderen door de vluchtelingencrisis het gevaar lopen deel uit te gaan maken van een lost generation koos de jury voor een lerares die ook in oorlogstijd pal staat voor goed onderwijs. Om het belang daarvan te benadrukken deed de Varkey Foundation, initiatiefnemer en financier van deGlobal Teacher Prize, een gouden greep. Na zes ingevlogen Hollywoodberoemdheden, videoboodschappen van onder meer oud-president Bill Clinton, de Amerikaanse vicepresident Joseph Biden, prince Willam (Duke of Wales) en wetenschapper Stephen Hawking kwam als klap op de vuurpijl de videoboodschap van paus Franciscus. De katholieke kerkleider, strijder voor de dialoog, mocht in het rijk van de islamitische sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum de winnaar bekendmaken. Na zijn eerste zin ‘A child has the right to play’ was de uitkomst duidelijk. Hij vervolgde: ‘Een bevolking die vanwege oorlog geen onderwijs krijgt, is een bevolking in verval.’

Overwinning
De Palestijnen in de zaal, getooid met Arafatsjaal en nationale vlag, gingen uit hun dak. Hanan haakte op het podium meteen aan met hun inzet van het Palestijnse volkslied. Ze sprak haar dankwoord uit in het Arabisch. ‘Ik ben trots om als Palestijnse vrouwelijke leraar op dit podium te staan. Ik zie deze prijs als een overwinning voor alle leraren en Palestijnse leraren in het bijzonder.’
Ze vroeg aandacht voor het vele geweld in haar land en de moeilijke omstandigheden waaronder Palestijnse leraren moeten werken. ‘Veel van mijn leerlingen worden blootgesteld aan ernstig geweld en er zijn nauwelijks goede leermiddelen beschikbaar.’ Zelf gebruikt ze gerecyclede materialen als leermiddelen. Ze is blij het prijzengeld, 1 miljoen dollar, te kunnen besteden aan verbetering van de onderwijsinfrastructuur.
Hanan gelooft in onderwijs als middel tot uitbanning van geweld. ‘Wij leraren kunnen de normen en waarden van jonge geesten vormen en ons zo verzekeren van een eerlijke wereld, een mooiere wereld en een vrijere wereld.’

Bron: Didactiefonline

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s