Een muzikale ode aan de vijf hindernissen

“I like beautiful melodies telling me terrible things”, schijnt Tom Waits ooit gezegd te hebben. Veel muziek is het product van ernstig hartenleed en frustrerende verlangens. Zonder armoede geen blues, zonder ghetto geen hiphop, en zonder puberteit geen Justin Bieber. Het boeddhisme kent een lijstje met zogeheten hindernissen, en René doet een ode aan die vijf mentale obstakels in popliedjes.

Het boeddhisme kent een lijstje met zogeheten hindernissen, vijf mentale toestanden die een meditatief leven in de weg zitten. Tijdens het mediteren blokkeren ze de weg naar de verschillende stadia van meditatie, en in het dagelijks leven veroorzaken ze onhandige beslissingen en situaties waar je niet in wilt belanden. Die vijf hindernissen zijn zintuiglijk verlangen, kwade wil, luiheid, rusteloosheid en twijfel.

Het ontkennen of angstvallig wegdrukken van dit soort menselijke toestanden heeft weinig zin. No mud, no Lotus, volgens Thich Nath Hanh. Ermee werken kan wel, en daarom worden er in het boeddhisme manieren aangedragen om met de hindernissen om te gaan. Maar dat vereist oefening, en je zal eerst nog ontelbare keren je been stoten tegen je eigen menselijkheid. Voor al die leermomenten is er troost, in de vorm van muziek! Want muzikanten hebben het ook meegemaakt en maakten van hun eigen modder iets moois. Daarom hier een ode aan de vijf hindernissen in popliedjes. Mét technieken van de Boeddha om ermee om te gaan!

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Boeddhisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s