Mijd zelfhulpboeken, ze maken je narcistisch

Of hij weleens een boek over persoonlijke groei heeft gelezen? Met een armgebaar wijst de Deense psycholoog Svend Brinkmann naar de boekenkast tegen de muur van zijn werkkamer.

Een volle plank, van links naar rechts, is ingeruimd voor de motiverende woorden van coaches als Tony Robbins, de spirituele inzichten van goeroes als Andrew Cohen en de levenslessen van talrijke mensen die hun angsten of depressies te boven zijn gekomen. Ja, dus.

Maar hij las ze niet om persoonlijk te groeien, zegt hij. Hij recenseert ze. Brinkmann heeft wel eens de adviezen opgevolgd om yoga en meditatie te proberen tegen de stress, maar verder heeft hij het niet zo op de zogeheten zelfhulpboeken. “Mijn punt is niet zozeer dat ze niet zouden werken, maar dat ze staan voor een heel beperkte, individualistische benadering van problemen.”

Zijn boek over de zelfhulpcultuur is zojuist vertaald. De titel, ‘Standvastig: Onder alle omstandigheden jezelf blijven’, past uitstekend in het rijtje met zus-en-zoveel wetten voor succes en leven in het nu. Voor de zekerheid heeft zijn uitgever op de kaft gezet: ‘#1 anti-zelfhulp bestseller’.

Uit Trouw, lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s