‘Vorming van studenten is compleet uit het oog verloren’

“Intensieve studentenhouderij”, zo beschrijft econometrist en hoofddocent Meindert Flikkema, verbonden aan de Amsterdamse VU, de ontwikkelingen op universiteiten. Hij verwijst naar de massaliteit en bejegening van studenten. Zijn kritiek past in een breed gedragen onvrede over de koers van universiteiten.

Wilma van Meteren / Trouw

Vandaag brengt hij een Engelstalige bundel uit met bijdragen van negentien lectoren, studenten en wetenschappers, onder wie VU-bestuursvoorzitter Jaap Winter en de Utrechtse hoogleraar James Kennedy, hoe het anders kan én moet op universiteiten. “Een morele plicht”, meent Flikkema, die zijn prijzengeld voor beste VU-docent 2015 heeft ingezet voor het ‘pamflet’.

VU-rector Vinod Subramaniam en later deze week onderwijsminister Jet Bussemaker nemen het in ontvangst.

De analyse

Sense Sense of Serving, heet de bundel. Een noodsignaal?
“Het is wel degelijk een noodsignaal hoewel ik denk dat de wal uiteindelijk het schip ook zal keren. Als universiteiten zijn we vervreemd van onze oorsprong, de dienstbaarheid aan de samenleving is zoek. Door de druk en nadruk op onderzoek zijn we afgedreven van onze idealen. Dat veroorzaakt vooral een publiciteits-tsunami in internationale vakbladen.

Die publicatiedrift en het almaar werven van fondsen voor onderzoek is het gevolg van perverse prikkels. Fraude en megalomanie, we hebben er een paar staaltjes van gezien. Als er aan al dat toponderzoek zo’n behoefte is, waarom staan bedrijven hier dan niet in de rij? Het is publish or perish, publiceren of verschrompelen. Het onderwijs, de vorming van studenten, is aan het sneuvelen. We moeten het tij keren.”

Lees verder

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uit de Media. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s